Bästa marinbatteriet

Bästa marinbatteriet för fritidsbåtar

Storleken på båten avgör vanligtvis hur många och hur stora batterier man behöver. Till vanliga fritidsbåtar är det bästa marinbatteriet ett vanligt fritidsbatteri på 75 Ah som kan användas både som start- och förbrukningsbatteri. 

Om man har en medelstor båt brukar man oftast ha ett startbatteri och ett eller flera förbrukningsbatterier. Då kan det vara bra att se vilken typ av batteri man haft tidigare och mäta utrymmet för att se hur stora marinbatterier man får plats med. 

Till större båtar sitter det oftast ett stort eller flera mindre startbatterier samt flera större förbrukningsbatterier. 

Det har på senare år blivit vanligare använda AGM- och litiumbatterier som förbrukningsbatterier eftersom de är tåligare och tål att laddas ur djupare än vanliga blybatterier.  Nedan har vi listat de bästa båtbatterierna i en topplista för att det ska vara lätt att välja. 

De bästa marinbatterierna, våra testvinnare

Våra testvinnare

 1. Global Fritidsbatteri, SMF, 12v, 85Ah – Bra fritidsbatteri till mindre båtar 
 2. Global Fritidsbatteri, SMF, 12v, 100Ah – Bra fritidsbatteri till större båtar
 3. Optima Blue top 12v, 50Ah, AGM – Bra till mindre och större båtar
 4. Mastervolt MX Energy Litiumbatteri – 12v, 100Ah – Bra förbrukningsegenskaper
 5. Exide EV1600 Litiumbatteri, 12v, 125Ah – Kraftfullt förbrukningsbatteri

Vilket marinbatteri ska jag välja?

Det är inte alltid lätt att välja rätt batteri till båten, vi har därför listat våra testvinnare för att det ska blir lättare för dig att välja. Det finns numera många olika sorter att välja bland såsom våta blybatterier, underhållsfria blybatterier, AGM-batterier, GEL-batterier samt litiumbatterier. 

Utöver att veta vilken batterityp man ska välja behöver man också veta vad batteriet ska användas till. På mindre båtar har man endast ett batteri som används både till start och förbrukning, men på medelstora och större båtar har man oftast flera start- och förbrukningsbatterier samt även ett separat batteri till bogpropellern. 

Nedan har vi skapat en bäst i test lista på de 5 bästa marinbatterierna där vi även skriver vilken storlek på båt som är lämplig till det nämnda batteriet. Utöver det finns det en mängd båtbatterier som kan passa, det kan även fungera med lastbilsbatterier till större båtar. 

Bästa marinbatterierna - topp 5

Efter våra utvalda kriterier har vi sammanställt en lista över det bästa marinbatteriet där fem batterier har kvalificerat sig. Vi har med testvinnare som är litiumbatterier, våta och AGM-batterier. För att välja rätt laddare till ditt batteri kan du besöka vårt test av batteriladdare. 

#1 Global Fritidsbatteri, SMF, 12v, 85Ah

Globals fritidsbatteri fungerar bra både till start och förbrukning och har fler amperetimmar än de flesta batterier i samma kärl som brukar ligga på 75Ah eller 80Ah. Det har något lägre starteffekt än LFS75 som finns listat längre ner vilket gör att Global 85Ah har tjockare blyplattor och klarar djupare urladdningar bättre. 

570A i startström är dock fortfarande högt och mycket bra för ett marinbatteri vilket klarar av att starta de flesta båtarna på marknaden. Det är även underhållsfritt vilket gör att man inte behöver fylla på batterivatten. 

En annan fördel mot Vartas fritidsbatteri är att det har både bilpoler och marinpoler vilket gör det enkelt att fästa ringkabelskor på marinpolerna. Man får helt enkelt ett mycket komplett marinbatteri med bra starteffekt, högt amperetimmartal och poler som gör det lätt att ansluta kablar. 

#2 Global Fritidsbatteri, SMF, 12v, 100Ah

Globals fritidsbatteri med 100Ah är ett kraftfullt marinbatteri som fungerar bra både som start- och förbrukningsbatteri. Med batteriet får man 100Ah och 660A i starteffekt vilket kan starta en lång rad fritidsbåtar. 

Batteriet är underhållsfritt vilket gör att inget batterivatten behöver fyllas på för att underhålla batteriet utan det sköts av sig självt. Det är även utrustat med marinpoler och bilpoler för att förenkla anslutningen i båten. 

Det fungerar bra att använda både till mindre och större båtar. Det är att föredra till mindre fritidsbåtar där man har lite mer förbrukning eller vill ha lite extra startkraft till utombordaren eller inombordaren. 

#3 Optima Blue Top AGM, SLI, 12v, 50Ah

Optima blue top SLI

Optima blue top är ett utmärkt batteri för både små och stora båtar. I Större båtar är det lämpligt att använda fler batterier för att öka kapaciteten. Batteriet är uppbyggt genom AGM-teknik vilket ungefär är en glasfibermatta där elektrolyten (batterisyran) är bunden i. Detta gör att man får ett stryktåligt batteri med bättre förbrukningsegenskaper än ett vanligt blybatteri. 

Man kan använda det både som start och förbrukningsbatteri och har en hög starteffekt på 815A för att vara så litet till storleken. Man kan även använda batteriet enbart som startbatteri eller enbart som förbrukningsbatteri. 

Nackdelen med batteriet är att det endast innehåller 50Ah, men i och med att det är ett AGM-batteri har det fler cykler än ett vanligt syrafyllt marinbatteri. Man kan därför djupurladda batteriet i högre grad än konventionella batterier. 

Batteriet är även utrustat både med vanliga bilpoler och marinpoler vilket gör det enklare när man ska koppla på fler kablar med ringkabelsko-anslutning. Det finns även batterihållare och klackar att köpa till om det är svårt att fästa batteriet i båten. 

#4 Mastervolt MX Energy Litiumbatteri - 12v, 100Ah

MX Energy litiumbatteri från Mastervolt är ett kraftfullt batteri med Li-ion teknik på 100Ah vilket gör att det har fler cykler än ett vanligt blybatteri och man kan nyttja alla amperetimmar i batteriet vilket gör att man kan ersätta en batteribank på 200Ah med ett lithiumbatteri på 100Ah. Det är det bästa batteriet till de alla båtar med en förbrukningsbank.

Det är betydligt lättare än ett konventionellt blybatteri med syra och väger ungefär 75% mindre vilket gör det betydligt enklare att montera i båten. Nackdelen är att priset är högre på ett litiumbatteri, men räknat i antal cykler kan det faktiskt vara en bra investering som i längden blir billigare. 

Det går även att missköta sig mer med ett litiumbatteri eftersom de inte tar lika mycket skada om de blir urladdade. Det är dock inte rekommenderat att låta det stå urladdat en längre tid eftersom är batterier med litiumteknik tar skada av detta. 

En annan nackdel med batteriet är att det endast går att använda som förbrukningsbatteri eftersom litiumbatterier inte klarar att ge samma starteffekt som en vanligt blybatteri så det passar främst till större båtar med en startbank och en förbrukningsbank. 

#5 Exide EV1600 Litiumbatteri, 12v, 125Ah

Exide EV1600 är ett utmärkt marinbatteri som fungerar bra som förbrukningsbatteri. Litiumtekniken gör att man kan djupurladda batteriet och använda i princip alla cykler det har att erbjuda. Litiumbatterier tar inte skada på samma sätt om blybatteri eller AGM-batterier om man djupurladdar dem. 

Av de 125Ah som batterier innehåller kan man använda i princip alla amperetimmar. Vilket gör att man kan ersätta en batteribank på dubbla storleken. Det går alltså att ersätta en batteribank på 250Ah med endast ett Exide EV1600 litiumbatteri.

Nackdelen med ett litiumbatteri är att det inte går att använda som startbatteri eftersom det inte har någon vidare starteffekt. Detta gör att man måste ha en startbank med ett AGM batteri eller ett blybatteri och en separat förbrukningsbank med litiumbatteriet. Litiumbatteriet har även inbyggd batteriövervakning genom en så kallad BMS som reglerar laddning och utspänning.

En annan fördel med litiumbatterier är att de är mycket lättare än blybatterier vilket gör att det blir bekvämare att montera dem samt att man slipper ha så mycket vikt i båten. Exide EV1600 är det självklara valet för de som vill testa den nya tekniken och få ut så mycket som möjligt av sina förbrukningsbatterier.

Övriga marinbatterier

Det finns många olika marinbatterier att välja mellan därför går vi även igenom några utmanare till de batterier vi listat ovan. De kan användas till olika ändamål vilket gör att det kan finnas marinbatterier som passar bättre till i detta avsnitt än de som vi listat ovan. 

Vi har tidigare listat Global, Varta, Exide och Optima, men det finns fler fabrikat som kan vara värda att titta på som Bosch, Banner, Tudor, Nordmax, Mastervolt, Yuasa eller Deka. Även Biltema och Jula har ett brett sortiment av marinbatterier och det kan vara värda att titta på om man vill komma billigt undan med deras egna varumärken Biltema och Kayoba marine. 

#1 Varta Fritidsbatteri LFS75, SMF, 12v, 75Ah

Fritidsbatteri Varta 75Ah

Till mindre båtar såsom styrpulpeter och i vissa fall även daycruisers räcker vår testvinnare och då får man ett bra batteri till ett lågt pris. Batteriet har både bra startegenskaper med 600A i startström och bra förbrukningsegenskaper om man ska driva lanternor och andra förbrukande applikationer. Storleken brukar vara standard och passar i de flesta batterilådor. 

Batteriet är underhållsfritt vilket innebär att man inte behöver kontrollera nivån av elektrolyten i batteriet och fylla på med batterivatten. När batteriet blir varmt och det förångas går det upp i taket på batteriet, svalnar och blir till vatten som sedan rinner ner tillbaka i batteriet igen. 

Det fungerar bra både som start och förbrukningsbatteri eftersom det har 600A i startampere samt att det är förstärkta blyplattor gör att det även fungerar bra att förbruka ström på. Vi anser att det är det mest kompletta marinbatteriet som fungerar till de flesta mindre båtarna. Det finns många återförsäljare som saluför LFS75 så det kan vara bra att dubbelkolla priser för att hitta det lägsta priset. Det är även många företag som har kampanj på detta under våren. 

#2 Varta Fritidsbatteri LFS105N, SMF, 12v, 105Ah

Varta Fritidsbatteri 105Ah

LFS105N från Varta är ett fritidsbatteri som är i samma serie som deras bästsäljare på 75ah och är ett kombinerat start och förbrukningsbatteri på 105Ah med mycket hög startström på 800A vilket gör det lämpligt till lite större båtar. Det går även bra att använda i mindre båtar som använder extra strömförsäljning. 

Marinbatteriet är underhållsfritt vilket innebär att man inte behöver fylla på det med destillerat vatten när behovet uppstår. När batteriet blir varmt går ångan upp i taket på batteriet och rinner tillbaka ner i kärlet igen när det har svalnat. 

Polställningen är centrerad på batteriet vilket gör att man endast behöver vända på batteriet för att det ska passa. Det vanligaste på marinbatterier är att pluspolen sitter till vänster på batteriet, men med LFS105N kan man alltså välja genom att vrida det. 

Som förbrukningsbatteri fungerar det utmärkt eftersom det är tjockare blyplattor i LFS105N till skillnad från vanliga startbatterier vilket innebär att man kan djupurladda det utan att det tar lika mycket skada som det gör på startbatterier som har mycket tunnare blyplattor för att få upp starteffekten. 

#3 Leoch Förbrukningsbatteri, AGM, 12v, 100Ah

Leoch DJM12-100 eller LPC12-100 som det också kallas är ett förbrukningsbatteri med AGM-teknik som fungerar utmärkt att förbruka ström på, men som inte ska användas som ett startbatteri. Det är försett med M8 anslutningar för enkelt installation i båten. 

Marinbatteriet kommer är ett så kallat VRLA batteri som betyder Valve Regulated Lead Acid battery och är direktöversatt som ett ventilreglerat blybatteri. Detta innebär att det är helt förseglat och ger inte ifrån sig några gaser vid laddning, om det skulle göra det är det mininmalt.

Leoch LPC12-100 är likt litiumbatterierna endast ett förbrukningsbatteri och man måste därför ha en separat förbrukningsbank och startbank vilket gör detta alternativet lämpligare för större båtar. 

Vanliga frågor

Vad är ett förbrukningsbatteri?

Ett förbrukningsbatteri är ett batteri som är försett med tjockare blyplattor som gör att man kan djupurladda batteriet i högre grad än ett startbatteri utan att det tar skada. Det är därför viktigt att dubbelkolla vad för typ av batteri man köper om det ska vara till start eller förbrukning. 

Vad är ett startbatteri?

Ett startbatteri är ett batteri som har tunnare blyplattor för att få så hör starteffekt som möjligt. Det brukar stå ett A efter starteffekten för att visa på hur mycket startström ett batteri har, exempelvis 600A. Det kan även kallas CCA som betyder cold cranking amps. 

Vad betyder dual purpose?

Enligt tidskrifter som båtliv och vi båtägare är dual purpose är ett fritidsbatteri som kan användas både till start- och förbrukning. 

Vad ska man ha för laddare till ett marinbatteri?

Det bästa är att välja en modern automatisk laddare, exempelvis en batteriladdare från CTEK. Det är viktigt att ha koll på om man laddar ett AGM, GEL, Litium eller ett vanligt blybatteri. Detta därför att de ska laddas i olika lägen på Ctek-laddaren. Vi har i en annan artikel listat de bästa batteriladdarna till båt här.

Det är går utmärkt att parallellkoppla flera batterier för att öka kapaciteten i startbatteribanken eller förbrukningsbanken. När det gäller litiumbatterier är det viktigt att dubbelkolla med återförsäljaren om det är möjligt att parallellkoppla eller seriekoppla flera batterier eftersom detta inte alltid fungerar. 

Vart kan jag köpa båtbatterier?

Det finns en mängd företag där du kan köpa batterier till båten. Nedan har vi en lista över några av de bästa butiker och nätbutiker som säljer batterier till båten.

 • Mekonomen
 • Biltema
 • Jula
 • Batterilagret
 • Watski
 • Batteriexperten
 • Autoexperten
 • Seasea
 • Hjertmans
 • Batteriexpressen