Bästa starthjälpen

Starthjälp

Bästa starthjälpen för bilar och övriga fordon

En starthjälp på batteri kan vara en livräddare när bilen inte startar. Det har på senare år kommit mycket smidiga starthjälpar med inbyggda litiumbatterier som gör att man slipper släpa runt på en tung startbooster innehållande blybatterier. 

Vi har testat ett stort antal starthjälpar av olika fabrikat för att ta fram den bästa starthjälpen och sammanställt en topplista över de fem bästa startboostrarna för framförallt bilbatterier, men samtliga fungerar naturligtvis till alla typer av batterier såsom traktorer, båtar, motorcyklar, mopeder, ATVs, lastbilar och mopeder. 

Det finns många starthjälpar på marknaden och för några år sedan var det många som själv importerade dessa från Kina som var av varierande kvalitet. I många fall fungerade startkablar och ett fulladdat bilbatteri bättre än en startbooster. Men om du väljer någon av produkterna i vårt test kommer du inte bli besviken. 

 

De bästa starthjälparna, våra testvinnare

GBX45,
12v, 1250A

GBX55, 12v, 1750A

GBX75, 12V, 2500A

12V/24V 5000A/ 2500A

CTEK, 12v,
CS FREE

Våra testvinnare

 1. Noco GBX45, 12v, 1250A – Allsidig, fungerar till de flesta personbilar 
 2. Noco GBX55, 12v, 1750A – Bra till större bilar som ex. dieselbilar
 3. Noco GBX75, 12v, 2500A – Bra till verkstaden och vid frekvent användning
 4. Lemania Startbooser 12/24v 5000/2500A – Bra till 24v och lastbilar
 5. Ctek CS Free 12v – Vanlig laddare, portabel laddare och starthjälp i ett

Vilken starthjälp ska jag välja?

Det man ska tänka på när man väljer starthjälp är bland annat hur stor kapacitet den har så att den klarar av att starta din bil. Man behöver veta om man ska använda den till en bensin- eller dieselbil eftersom dieselmotorn är mer svårstartad än en bensinmotor. 

Det kan också vara viktigt att veta hur många starter en startbooster klarar av om man ska starta flera fordon efter varandra, men det är inte lika viktigt som privatpersoner som för bilverkstäder eller bärgare som använder den i arbetet. 

Förutom starthjälpar med litiumbatterier finns det även klassiska starthjälpar innehållande blybatterier, i vissa fall är den äldre tekniken mer driftsäker eftersom man vet vad man får ut av den samt att blybatterier klarar kyla bättre än litiumbatterier. 

Det finns även många olika typer av starthjälpar man kan köpa. Det finns kombinerade med batteriladdare eller starthjälpar med kompressorer som ibland kan vara användbara. 

Bästa starthjälpen - topp 5

Vi har tagit fram en topplista med de 5 bästa starthjälparna efter noga utvalda kriterier. Det kan vara så att den bästa starthjälpen för dina ändamål inte är den som vi rankat som nummer ett eftersom man kan ha olika kravspecifikationer, men generellt sett så funkar vår testvinnare till de flesta bilar och fordon. 

Om du behöver ett nytt batteri till din bil kan du läsa vår artikel om när du ser tecken på att ditt bilbatteri behöver bytas. 

#1 GBX45, 12v, 1250A

GBX45

Vår testvinnare Noco GB45X är en kraftfull startbooster med en imponerande startström på upp till 1250 ampere, vilket gör att den kan starta fordon som lastbilar och personbilar. Dess inbyggda litiumbatteri med hög kapacitet ger tillräckligt med energi för flera startförsök innan laddning krävs. Säkerhetsfunktioner inkluderar omvänd polaritetsskydd, överladdningsskydd och kortslutningsskydd, vilket ökar användarens förtroende och minskar risken för skador.

Noco GB45X är portabel med ett praktiskt bärhandtag, vilket gör den idealisk för nödsituationer och resor. Den har även en inbyggd LED-lampa med flera lägen för användning i mörker eller nödsituationer. Dess förmåga att fungera som en bärbar laddare för enheter som smartphones och surfplattor gör den mångsidig.

Den klarar ungefär 25 starter och kan starta upp till 3 liters bensinbilar och 3 liters dieselbilar. Det kan vara en klok investering när vinterkylan kommer och bilen inte startar. 

#2 Noco GBX55, 12v, 1750A

GBX55 Starthjälp

GBX55 är storebror till GB40 och har nästan dubbelt så hög startkapacitet som GB40. Den är på 12v och kapaciteten ligger på 1750A vilket gör att den klarar av att starta bensinmotorer upp till 7,5l och dieselmotorer upp till 5l. Med så hög startkapacitet kan man med lätthet starta en större dieselbil eller exempelvis en trögstartad traktor.

Den är liten och smidig för att vara så kraftfull och väger endast 1,17 vilket gör den bekväm att använda om man ska starta flera bilar efter varandra. Den ska enligt specifikationerna klara av att starta 35st personbilar efter varandra.

Om man har slut på batteriet i mobiltelefonen eller surfplattan går den även att använda som en powerbank. I förpackningen medföljer krokodilklämmor, en påse att förvara den i samt en USB-C för att ladda den. 

#3 Noco GBX75, 12v, 2500A

GBX75 Starthjälp

GBX75 är en kraftfull starthjälp som är lämplig att använda om man ska starta flera fordon efter varandra. Den passar bra för en privatperson som vill ha proffsutrustning i garaget eller för verkstaden som ofta är behov av en startbooster. 

Noco GBX75 innehåller ett 12v litiumbatteri och väger endast 1,71kg vilket gör den extremt kraftfull för att vara så lätt. Man kan enligt specifikationen start upp till 45st bilar innan man behöver ladda upp batteriet igen. Den klarar av att starta bensinmotorer upp till 8,5l och dieselbilar upp till 6,5l.

Den går också att använda som powerbank om man är i behov av att ladda upp mobiltelefonen eller surfplattan. GBX75 levereras med krokodilklämmor, förvaringspåse, och en USB-C laddare för snabb laddning.

#4 Lemania Startbooser 12/24v 5000/2500A

Lemania startbooster

Starthjälpen från Lemania är en kvalitetsprodukt som är tillverkad i Schweiz som går att använda för att starta både 12- och 24 voltssystem. Den är robust och kraftfull i utförandet och är lämplig att använda i verkstaden och använda frekvent. 

Den är betydligt större än de tidigare starthjälpar vi skrivit om och det jämte vikten är nackdelen med den här starthjälpen. Däremot är blybatterier alltid mer tillförlitliga än litiumbatterier och det är enklare att byta ut batterierna om de skulle bli dåliga, på så sätt har man en startbooster i många år och i vissa fall en livstid. 

Enligt specifikationerna kan man starta en bil upp till 50 gånger med starthjälpen och bensinmotorer upp till 16l och dieselmotorer upp till 8l. Den passar bra till att starta det bästa, bilar, traktorer, lastbilar, båtar eller motorcyklar. Fördelen är också att man kan starta maskiner som går på 24v.

#5 Ctek CS Free 12v, laddare och starthjälp i ett

Ctek CS Free Starthjälp

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ctek CS Free är en relativt ny produkt från Ctek som i första hand är framtagen som en portabel batteriladdare för de som inte har möjlighet till ett eluttag i närheten av bilen. Men den fungerar även bra att använda som starthjälp såväl som en vanlig smart batteriladdare.

När man ska använda den som starthjälp får man låta den sitta på i ungefär 15 minuter och sedan starta för att få igång bilen. Den är på 12v och har ett inbyggt litiumbatteri som gör den lätt och behändig, totalvikten är endast 1,4kg.

Den kan ladda både litiumbatterier och blybatterier vilket gör det i stort sett komplett för de som vill ha en alldaglig batteriladdare eftersom den laddar upp till 120Ah batterier. Att den även har en inbyggd starthjälp och kan ladda batteriet portabelt får ses som en bonus.

Till CS Free kan man köpa till en solpanel som man kan använda för att ladda batteriet när man inte har tillgång till något strömuttag. Till Laddaren medföljer USB-C till USB-C och en nätadapter för att ladda upp batteriet eller använda den som en vanlig laddare. Även batteriklämmor medföljer

Noco GB40, 12v, 1000A

GB40 Starthjälp

GB40 från Noco är en smidig starthjälp som fungerar att starta de flesta personbilar, lätta lastbilar, mc eller båt. Den kan användas till alla 12 voltssystem och har en startkapacitet på 1000A vilket gör att den klarar av att starta bensinmotorer upp till 6l och dieselmotorer upp till 3l.

Det inbyggda litiumbatteriet gör det mycket lätt och behändig med en total vikt på endast 0,7kg, det kan man jämföra med äldre starthjälpar som kunde väga upp mot 15 kilo. Trots sin storlek klarar den av att starta en bil 20 gånger på en laddning. 

GB40 kan även användas som en powerbank och klarar att ladda upp en telefon ungefär 2 gånger och en Ipad eller en liknande surfplatta 1 gång. I förpackningen kommer den med en påse att lägga den i, billaddare, USB-C laddkabel samt krokodilklämmor för enkel montering på batteriet vid användning.

Vanliga frågor

Vad kostar en starthjälp?

Det kan skilja sig väldigt beroende på vad det är för kvalitet på starthjälpen och hur kraftfull den är. En kvalitativ starthjälp som fungerar bra till en vanlig personbil kostar ungefär 1500kr. Det finns både billigare och dyrare, men det ungefär det man får räkna med. 

Vad händer om man kopplar kablarna fel?

Det är ingen fara att koppla kablarna fel på exempelvis Nocos starthjälpar eftersom de är gnistsäkra. Man ska dock ska man vara noggrann när man ansluter alla laddare, starthjälpar och startkablar till ett batteri eftersom det kan bli gnistbildning. 

Är batteriet nyss laddat kan det ge i från sig knallgas som kan antändas av gnistan och batteriet kan explodera om man har otur. Var därför alltid noggranna och försiktiga när ni ansluter något på batteriet. 

Hur använder man en starthjälp?

En starthjälp från exempelvis Noco monterar man enkelt med batterikablarna på batteriet, sedan trycker man på startknappen och provar att starta bilen. Om bilen är trögstartad kan man vänta i någon minut innan man startar bilen. 

Hur många gånger kan man använda en starthjälp?

På en laddning kan man exempelvis använda en GB40 till ca 20 starter och större starthjälpar som exempelvis GB150 kan man använda upp till 4 gånger så många starter. 

Vart kan jag köpa en billig starthjälp?

Det finns många som säljer billiga starthjälpar, Kjell och company har en starthjälp från luxorparts som ska fungera bra, men är inte så kraftfull. 

Även Lidl säljer starthjälpar som säkerligen fungerar, men vi har inte utfört några tester på dessa för att säga om de är bra eller dåliga. Jula har relativt billiga starthjälpar som de säljer under varumärket Hamron. 

Vad heter en batteristartare på engelska?

Det vanligaste man kallar en batteristartare på engelska är jump starter eller startbooser. I engelskspråkiga länder, framför allt i USA mäter man i CCA (Cold Cranking Amps). 

Vart kan jag köpa en starthjälp?

Det finns många företag som säljer starthjälpar. Det finns butiker på nätet som du kan handla av eller fysiska butiker. Var noga när ni köper en startbooster att det är av ett kvalitativt märke och inte en kinaprodukt som inte är kontrollerad eftersom dessa av erfarenhet fungerar mycket dåligt.

 • Mekonomen
 • Biltema
 • Jula
 • Batterilagret
 • Watski
 • Rusta
 • Batteriexperten
 • Autoexperten
 • Seasea
 • Hjertmans
 • Batteriexpressen
 • Clas Ohlson