Bästa underhållsladdaren

Vilken är den bästa underhållsladdaren?

Den bästa underhållsladdaren är en batteriladdare som gör sitt jobb och klarar av att underhållsladda ett batteri utan att man behöver tänka på att batteriladdaren är ansluten till batteriet. Samtliga laddare i vårat test klarar naturligtvis av underhållsladdning, men det skiljer sig åt i funktioner och hur många ampere de laddar med.

I vårt test har vi listat underhållsladdare med en laddningsström från 0,8A till 5A eftersom vi tycker det är lämplig spänning att underhållsladda batterier med. Det eftersom de står på under en längre tid och då behövs inte en kraftfullare batteriladdare. 

Det är viktigt att underhållsladda batterierna till bilen, båten, åkgräsklipparen eller motorcykeln för att livslängden på ska bli så lång som möjligt på batteriet. Det är alltid bra att ladda upp batteriet i omgångar så att det inte ligger med för låg spänning under en längre tid eftersom det gör att kapaciteten i batteriet minskar drastiskt. 

Våra bästa underhållsladdare, bäst i test

Våra testvinnare

  1. Ctek MXS 5.0 – En bra allroundladdare som laddar med 5A
  2. Ctek MXS 3.8 – Ett billigare alternativ som laddar med 3.8A
  3. Ctek MXS 0.8 – Cteks minsta laddare som laddar med 0.8A
  4. Ctek CT5 Start/Stop – Smidig laddare utan knappar på 5A
  5. Noco Genius 5 – Laddar både 6v och 12v batterier med 5A

Vilken underhållsladdare ska jag välja?

De flesta smarta batteriladdare idag har funktionen att man kan lämna laddaren på batteriet utan att behöva ha den under uppsikt, vilket gör i stort sett alla batteriladdare på marknaden till underhållsladdare. Det finns däremot olika kvaliteter på underhållsladdarna och en uppsjö av dem vilket kan göra det svårt att välja. 

Underhållsladdarna vi rekommenderar att man köper för laddning av bilen, båten, motorcykeln med mera är varumärken som har en lång historik av kvalitativa produkter såsom Ctek, Noco, Victron, Mastervolt, Defa, Exide, Tudor eller Calix. 

Det finns även lågprismärken som säljer sina laddare med sitt eget namn på såsom Jula, Biltema och Lidl. Det kan vara så att dessa laddare fungerar bra, men prisskillnaden är liten mellan de kändare fabriken och de mindre kända vilket gör valet enkelt. 

Underhållsladdare - topp 5

Vid val av underhållsladdare till kan det vara bra att innan man väljer laddare undersöka hur stort batteri man har tänkt ladda eftersom detta påverkar hur stor batteriladdare du ska välja. Exempelvis vid laddning av ett 100Ah bilbatteri är det lämpligt att välja en laddare på ungefär 5A som exempelvis Ctek MXS 5.0. 

Det är även viktigt att veta vad det är för typ av batteri man ska underhållsladda. Det finns EFB, AGM, GEL, litium eller vanliga underhållsfria blybatterier att välja mellan så det är viktigt att laddaren kan ladda din batterityp. 

#1 Ctek MXS 5.0, 12v - Underhållsladdare

Batterilddare CTEK MXS 5.0

Ctek MXS 5.0 är vårt förstaval som underhållsladdare eftersom den är så pass mångsidig vilket gör att du kan ladda batterier från 1,2Ah till 110Ah och underhållsladda batterier upp till 160Ah. Laddaren har även ett AGM-läge som gör att man kan ladda AGM-batterier. 

Man kan även ladda Gelbatterier med genom att ställa in den på vanliga bil-läget eller MC-läget. Det finns även möjlighet att rekonditionera gamla batterier för att förlänga livslängden på dem. Det finns även en inbyggt temperaturcensor som reglerar laddningen efter omgivningstemperaturen vilket gör att den alltid laddar med rätt spänning. 

Den laddar med 5A laddningsspänning vilket gör att den har kapacitet att ladda och underhållsladda batterier till både bensin- och dieselbilar. Paketet innehåller krokodilklämmor för enkel anslutning samt en adapter för montage med ringkabelskor. MXS 5.0 levereras även med 5 års garanti om något problem skulle uppstå.

#2 Ctek MXS 3,8 12v - Billigare underhållsladdare

Batteriladdare MXS 3.8

Ctek MXS 3,8 är en liknande produkt som MXS 5,0, men laddar med 3,8A istället för 5A vilket gör att den är billigare i inköp. Den är utmärkt om man inte är i behov av en större laddare och passar således bra som en underhållsladdare. Den är även något enklare och har ingen inbyggd tempcensor eller något rekondläge. 

Det går att ladda batterier upp till 90Ah och underhållsladda upp till 130Ah vilket gör att den klarar av mindre batterier till bilen, båten, husbilen eller motorcykeln. Läget med snöflingan är ett AGM-läge och ska användas vid laddning av AGM batterier inte annars. 

Det går att ställa den på MC-läget vid laddning av mindre batterier till motorcykeln eller fyrhjulingen. Till laddaren medföljer krokodilklämmor och en anslutning med ringkabelskor för fast montage. Man får även 5-års garanti vid köp av en Ctek MXS 3,8.

#3 Ctek XS 0,8, 12v - Minsta underhållsladdaren

Ctek XS 0,8 Batteriladdare

Ctek XS 0,8 är den minsta av Cteks batteriladdare och laddar med 0,8A som enligt Cteks specifikationer räcker till för att ladda batterier från 1,2Ah till 32Ah vilket gör att den går utmärkt att ladda exempelvis MC-batterier, ATV-batterier eller mindre blybatterier. 

Den har däremot kapacitet att underhållsladda batterier upp till 100Ah vilket gör att man kan använda den för underhållsladdning till både bensin- och dieselbilar eftersom dieselbilar oftast har upp till 100Ah batterier. Denna aspekt gör den till ett billigt alternativ om den endast ska användas som underhållsladdare.

Den har däremot inte något AGM-läge vilket gör att den inte är lämplig för laddning av AGM-batterier. Man kan däremot underhållsladda AGM-batterier med den. Krokodilklämmor och anslutning med M6 ringkabelskor  medföljer. Ctek lämnar även 5-års garanti på laddaren. 

#4 Ctek CT5 Start/Stop, 12v - Enkel och smidig

Ctek CT5 Start/Stop

För underhållsladdning av batterier är CT5 Start/Stop en utmärkt laddare. Den är till och med designad för att underhållsladda batterier till din start/stop-bil, något som nästan alla bilar är utrustade med idag. 

Den har inga knappar vilket gör den mycket enkel att hantera, man kopplar endast på den på batterier och låter laddaren göra jobbet. Den klarar av att underhållsladda batterier upp till 130Ah vilket gör att den tar både diesel- och bensinbilar med råge. 

Eftersom alla start/stop-bilar använder sig av AGM-batterier eller EFB-batterier har laddaren ett automatiskt AGM-läge som gör att du inte behöver tänka på att byta läge för att ladda olika batterier som på exempelvis MXS 5.0 utan CT5 start/stop känner av det automatiskt. 

Laddaren laddar med 3,8A laddström och levereras med 5-års garanti samt både krokodilklämmor och ringkabelsanslutningar för fast montage. 

#5 Noco genius 5, 12v & 6v - Underhållsladdare med 6v

Batteriladdare Noco Genius 5

Noco genius 5 är en laddare från amerikanska Noco som har blivit populära på den svenska marknaden de senaste åren till följd av deras kraftfulla startboostrar. Den har en fördel mot de övriga underhållsladdarna vi listat eftersom den tar 6 volts batterier samt att den klarar av att ladda litiumbatterier. 

Den laddar med 5A vilket gör att den laddar ett helt tomt 100Ah på ca 20h. När den laddat klart batteriet går den över i underhållsladdning vilket gör att du kan lämna på laddaren under en längre tid, även under hela vintersäsongen. 

Noco ger köparen 3-års garanti på laddaren om något problem skulle uppstå. Den har även en inbyggd temperaturcensor som reglerar laddningen av hänsyn till omgivningstemperaturen vilket gör att man alltid får en jämn och bra laddning. 

Vanliga frågor

Varför ska man underhållsladda sina batterier?

Det är viktigt att underhållsladda sina batterier oavsett om det är blybatterier, litiumbatterier, AGM-batterier eller gel-batterier eftersom alla batterier tar skada om det är urladdat under en längre tid. Alla blybatterier inklusive AGM och GEL bör inte understiga 12,30v eftersom batterierna då börjar tappa kapacitet. 

Vad innebär underhållsladdning?

En underhållsladdare sitter ansluten till batteriet hela tiden och skickar ut pulser för att känna av hur laddat batteriet är. När batteriet har tappat laddning startar laddningen och laddar upp det så att det alltid är fulladdat. 

Kan man ha en underhållsladdare ansluten till batteriet hela tiden?

Det är inga problem att ha underhållsladdaren ansluten till batteriet under en längre tid. Exempelvis under en hel vintersäsong. 

Kan man använda en underhållsbatteriladdare till alla batterityper?

Det är viktigt att dubbelkolla vilken batterityp du ska ladda, men det bästa är att använda normalläget på de flesta laddarna. Ctek-laddarna ska exempelvis inte underhållsladda AGM-batterier med snöflingeläget eller AGM-läget eftersom batteriet inte heller rekondläget.