Bästa batteriladdaren bäst i test

Bästa batteriladdaren test

Bästa batteriladdaren till samtliga fordon

Om man vill maximera sin livslängd på sitt batteri är det viktigt att underhålla det på rätt sätt. Med en batteriladdare kan man ladda upp batteriet när det är låg spänning för att förlänga livslängden.

Spänningen i batteriet bör inte understiga 12,3 volt för då startar sulfateringen i batteriet som gör att kapicteten minskar. Se därför till att alltid ha en batteriladdare till hands för att ladda upp batteriet om spänningen i batteriet är låg. Vid full vilospänning ska batteriet hålla 12,72 volt.

Nedan går vi igenom vilka batteriladdare som är bäst för din bil, moped, motorcykel, båt, husvagn och husbil. Det finns många batteriladdare att välja mellan därför har vi så pedagogiskt som vi har kunnat satt ihop en lista på den bästa batteriladdaren till alla fordon.

De bästa batteriladdarna, våra testvinnare

Våra testvinnare

  1. Ctek MXS 5.0 – Bil och andra användningsområden
  2. Ctek MXS 10 – Husvagn & Husbil
  3. Ctek PRO25S – Entreprenad och verkstad
  4. Ctek MXS 3,8 – Moped, MC och ATV
  5. Ctek M25 – Båt och andra användningsområden

Vilken batteriladdare ska jag välja?

Det finns många batteriladdare att välja mellan vilket kan göra det besvärligt att veta vilken som passar till ens ändamål. Man bör välja en smart batteriladdare av de kändare fabrikaten som exempelvis Ctek, Victron eller Noco.

Man bör undvika batteriladdare från Jula, Biltema och lågprisvarianter eftersom dessa inte innehåller samma patenterade teknik som de kändare fabrikaten. Laddare från Jula, Biltema eller Lidl fungerar, men är inte lika tillförlitliga som exempelvis Ctek, Victron, Noco, Exide, Defa, Calix och Mastervolt.

Nedan har vi listat de bästa laddarna till respektive fordon utifrån prisklass, tredjepartstester, tekniska funktionaliteter och egna tester. 

Batteriladdare till bil - topp 5

När man ska välja batteriladdare till bil är oftast viktigt att veta om det är till en dieselbil eller en bensinbil och om bilen har start-stopp funktion. Dieselbilar har större batterier än bensinbilar och kan därför kräva en kraftigare laddare.

Om bilen har start-stop funktion sitter det ett EFB-batteri eller ett AGM-batteri i bilen och då krävs ett AGM-läge på laddaren för att man ska kunna ladda batteriet som då laddar med högre spänning än till ett vanligt bly-syra batteri.

#1 Ctek MXS 5.0, 12v - Allround laddare

Batterilddare CTEK MXS 5.0

Vår testvinnare som är bäst i test av de laddare vi gått igenom till bilar är Ctek MXS 5.0 som är en utmärkt allroundladdare att ha hemma i garaget och fungerar bra både till bensinbilar och diselbilar. Det är Sveriges mest sålda bilbatteriladdare och den mest kända. Den har även ett AGM-läge som gör att du kan ladda till AGM-batteri om du har start-stop funktion eller har ett AGM-batteri i bilen av andra orsaker. 

Ctek MXS 5.0 har 4 lägen att välja mellan där MC-läget laddar med en lägre spänning som fungerar utmärkt till batterier till motorcyklar, mopeder eller fyrhjulingar. Med detta läget är rekommenderat att ladda batterier från 1,2 till 14Ah.

Bil-läget laddar batterier från 14Ah upp till 110Ah, men kan även underhållsladda batterier upp till 160Ah. AGM-läget använder du om du har ett AGM-batteri och då ska både bil-läget och AGM-läget lysa samtidigt. 

Rekond-läget kan användas för att rekonditionera batterier som sulfaterat, alltså batterier med dålig kapacitet. Rekondläget laddar på batteriet med högre spänning under en period för att blykristaller som bildats på blyplattorna ska släppa och därmed få tillbaka kapaciteten.

Laddaren har även en inbyggd temperaturcensor som känner av hur mycket den ska ladda på beroende på hur varm eller kall omgivningen är.

#2 Ctek MXS 10, 12v - För snabbare laddning

Batteriladdare Ctek MXS 10

Ctek MXS 10 är en utmärkt laddare för större bilbatterier och lastbilsbatterier, men kan naturligtvis även användas till mindre batterier. Laddaren laddar med 10A vilket gör att det går dubbelt så fort att ladda upp ditt urladdade batteri mot MXS 5.0 som endast laddar med 5A.

Ctek MXS 10 har precis som MXS 5.0 både AGM-läge som är bra om du ska ladda ett AGM-batteri som vanligtvis sitter i modernare start-stop bilar. Den har även recond-läget som kan vara lämpligt att använda om du vill återuppliva ett urladdat batteri. 

Laddaren har fyra lägen, ett bil-läge som alltid är tänt och sedan kan man välja mellan AGM-läget, Recond-läget eller Supply-läget. AGM-läget är till för AGM-batterier som kräver högre laddspänning än vanliga blysyra-batterier.

Rekond-läget kan användas för att återuppliva urladdade batterier. Till sist finns även ett Supply-läge som ger konstantström om man vill ladda på med 10A direkt utan att gå igenom de smarta stegen.  Laddaren har även en temperaturcensor som sitter i krokodilklämmorna för att ge rätt laddström vid lätt temperaturer.

Nackdelen med MXS 10 är att den inte tar mindre batterier såsom mopedbatterier, mindre mc-batterier eller mindre batterier till ATVs. Om man är ute efter en laddare som är mer allround kan man titta på alternativet ovan.

#3 Ctek CT5 Time To Go, 12v - Se laddtiden

Batteriladdare Ctek CT5 Time to go

Ctek CT5 Time to go är en av Cteks senate laddare och är lanserad för bara några år sedan. Det som skiljer laddarna från de övriga är att man kan på displayen ser hur lång laddningstid som är kvar tills batteriet är fulladdat vilket kan vara användbart då man ofta har bråttom när bilen inte startar.

Rekommenderat är att ladda batterier från 20Ah upp till 160Ah, man kan alltså ladda större MC-batterier upp till relativt stora lastbils- och traktorbatterier. Laddaren har även ett AGM-läge som alltid ska användas om du laddar ett AGM-batteri.

Rekond-läget kan du använda om batteriet varit urladdat under en längre tid. CT5 Time to go laddar då med en högre laddningsspänning som gör att blykristaller som bildats på blyplattorna trillar av och du kan återfå kapaciteten i batteriet. 

Laddaren har en inbyggd temperaturcensor som gör att den alltid ger rätt spänning beroende på den omgivande temperaturen. Laddaren levereras med en garanti på 5 år, så skulle du få problem med laddaren får du oftast en ny i ersättning. 

#4 Ctek CT5 Start/Stop, 12v - För start/stop bilar

Ctek CT5 Start/Stop

Ctek CT5 Start/Stop är en av Cteks senaste modeller som är framtagen för att ladda upp ditt bilbatteri i din start/stop-bil på enklast möjliga vis. Du ansluter endast laddaren till batteriet och låter den sköta sig själv, inga besvärliga knappval att göra för att komma igång. 

Ctek Start/Stop de flesta batterityper utan att du behöver ställa in på ett specifikt läge innan du påbörjar laddningen. Du kan ladda batterier av typen CA/CA, Våta, Underhållsfria, AGM, EFB och GEL. I start/stop bilar sitter oftast AGM eller EFB batterier vilket denna laddare lämpar sig för. 

Laddaren kan ladda batterier från 14Ah upp till 130Ah vilket täcker de flesta batterierna till bensin- och dielselbilar. Laddaren laddar med 3,8A laddström vilket innebär att den laddar ett urladdat 100Ah batteri på ungefär 10 timmar. 

Laddaren levereras med garanti på 5 år. Den har även en inbyggd temperaturcensor som ständigt ställer om laddspänningen beroende på den omgivande temperaturen för att batteriet ska må så bra som möjligt under laddningsprocessen.

#5 Ctek PRO25S, 12v - För stora garaget

CTEK Batteriladdare PRO25S

Ctek PRO25S är den perfekta laddaren för det stora garaget eller verkstaden. PRO25S är en uppdaterad version av den utgångna Ctec MXS 25 som kommer med några extra funktioner än den tidigare. Den fungerar bra både till personbilar, lastbilar, traktorer och entreprenadfordon.

Laddaren har fyra lägen att välja mellan, ett Normal-läge som kan användas till vanliga blysyrabatterier, AGM-batterier eller EFB-Batterier. De andra läget är ett lithium-läge som ska användas på de moderna litiumbatterierna som blir populärare för varje år som går. 

Laddaren har även ett Supply-läge som gör att man kan använda laddaren som en strömkälla då den levererar 25A i konstantström vilket kan vara mycket användbart hemma i garaget eller i verkstaden. PRO25S har även ett rekond-läge som kan användas för att rekonditionera urladdade batterier. 

Med laddaren kan du ladda batterier från 40Ah till 300Ah. Laddningsspänningen på 25A gör att du kan ladda upp ett batteri på 60Ah på ca 2 timmar vilket kan vara bra om man har bråttom. Laddaren levereras med en garanti på 2 år. Den har även en extern tempcensor som sitter i krokodilklämman för att alltid ge rätt laddspänning i både höga och låga temperaturer. 

Övriga batteriladdare till bil

Det finns många laddare att välja mellan och i detta avsnittet går vi igenom vad det finns för övriga alternativ som utmanare till Ctek. Det finns flera alternativ att titta på om man är intresserad av en smart batteriladdare som sköter allt utan att man behöver kontrollera laddningen.

Några fabrikat som är utmanare till Ctek är Victron som är en holländsk leverantör av batterier, laddare och mycket mer. Exide är en annan som är en amerikansk tillverkare av laddare och batterier som även äger det svenska varumärket Tudor.

Även Noco har blivit en populär laddare i Sverige som framförallt är kända för sina kraftfulla startboostrar med inbyggt litiumbatteri. Mastervolt är en annan leverantör av strömförsörjning som finns etablerade i Sverige sen många år tillbaka.  

1# Noco Genius 5 - 12v och 6v laddare

Batteriladdare Noco Genius 5

Noco genius 5 är en batteriladdare från den amerikanska tillverkaren Noco som i Sverige är mest kända för sina jumpstartrar med inbyggt litiumbatteri. Laddaren är robust byggd och du kan ladda både 12-volts batterier och 6-volts batterierna med laddaren.

Noco Genius 5 har precis som de flesta Ctek modellerna ett rekonditioneringsläge som heter “Repair” på laddaren och kan användas för att avsulfatera och få igång gamla urladdade batterier. Laddaren har även ett AGM-läge för AGM-batterier och start/stop bilar. 

I Laddaren sitter en inbyggd temperaturcensor som känner av hur mycket den ska ladda på i både kalla och varma miljöer. Genius 5 laddar med 5A laddningsspänning och den laddar batterier upp till 120Ah. 

#2 Exide 5,5 - Standard 5,5A, 12v laddare

Batteriladdare Exide 5,5A

Exide 5,5 är en batteriladdare från den välkända amerikanska batteritillverkaren Exide som äger det svenska varumärket Tudor.  Exide 5,5A är en enkel laddare att använda utan några knappar att trycka på, den är bar att ansluta för att börja laddningen. 

Exide 5,5 är en 12-volts laddare som laddar med 5,5 vilket gör att den laddar upp ett urladdat batteri på ungefär 10h. Laddaren har en inbyggd temperaturcensor som balanserar laddningsspänningen beroende på omgivningstemperaturen. 

Exide rekommenderar att man laddar batterier upp till 85Ah med laddaren, men det går att ladda större batterier, men det kommer ta längre tid. Man kan underhållsladda batterier upp till 120Ah. 

#3 Mastervolt 4,3A - Ladda både 6v & 12v batterier

Med Mastervolt Easycharge 4,3 kan du ladda både 12 volts batterier och 6 volts batterier vilket kan vara bra till veteranbilen eller liknande. Mastervolt är ett företag från Nya Zeeland som tillverkar laddare, batterier och strömförsörjningsartiklar framförallt till båtindustrin. 

Mastervolt Easycharge laddar batterier från 14Ah upp till 90Ah med en laddningström på 4,3A. Den IP65-klassad vilket gör att den tål kraftiga regnfall, därför kan den också lämpa sig till båtar och vattenskotrar. 

Med laddaren kan du ladda AGM-batterier, Gel-batterier, Litiumbatterier och våta blybatterier med ett enkelt klick på mode-knappen. 

Bästa batteriladdaren till båt - topp 3

Batteriladdare till båt behöver inte skilja sig så mycket från batteriladdare till bil, men eftersom båtar ofta har fler och större batterier än bilar, kan man behöva en större laddare till båten än till bilen. 

Till båtar är det populärt att installera gelbatterier eller AGM-batterier eftersom dessa har bättre cyklingstålighet än vanliga våta batterier. Detta gör att det krävs en laddare som kan ladda gel eller AGM. De senare åren har även litiumbatterier också blivit populärt till båtar vilket kräver ett litiumläge på batteriladdaren.

#1 Ctek M25 12v - Bra laddare till större båtar

Batteriladdare Ctek M25

Ctek M25 är den bästa batteriladdaren för marinbatterier och startbatterier för fast installation till större båtar. Den liknar Ctek PRO25S, men har inget supply-läge och levereras med ringkabelskor istället för krokodilklämmor för enkel anslutning till batteribanken. 

Ctek M25 laddar med 25A laddningsström vilket gör att den snabbt kan ladda upp mindre batterier samt att man kan ladda batterier upp till 300Ah med laddaren. Laddaren har en recond-läge som gör att du kan få liv i ditt urladdade batteri.

Laddaren har en extern temperaturcensor som ligger i anslutning till din batteribank för att hela tiden ladda med optimal laddningsström. Laddaren har ett AGM-läge för laddning av AGM batterier samt ett litium-läge för laddning av dina litiumbatterier. 

Laddaren har 4 meter långa kablar för enkel installation i båten. Den levereras även med en garanti på 5 år vilket gör att om man skulle få problem byts den oftast ut mot en ny laddare under garantitiden. 

#2 Ctek MXS 5.0 - Bra laddare till mindre båtar

Batterilddare CTEK MXS 5.0

Ctek MXS 5.0 är den bästa batteriladdaren som funkar bra både till båtar och bilar. MXS 5.0 lämpar sig speciellt bra till mindre båtar såsom styrpulpetbåtar eller mindre segelbåtar som inte har något större batteribank.

Den laddar batterier upp till 110Ah vilket är ett bra riktmärke om man funderar på en MXS 5.0. Det vanligaste båtbatteriet är 75Ah fritidsbatterier vilket laddaren fungerar utmärkt till.

Den klarar även att underhållsladda batterier upp til 160Ah vilket gör att den täcker många behov. Laddaren har ett bil-läge som är det mest lämpliga för laddning av båtbatterier och batterier till elmotorer såsom Minn kota och liknande. 

Laddaren har ett AGM-läge för AGM batterier vilket har blivit vanligare med åren för båtägare. Den har även ett recond-läge för rekonditionering av urladdade blybatterier. Laddaren kan lämnas på utan uppsikt och underhållsladda ditt båtbatteri under vintersäsongen. 

Ctek lämnar även en garanti på 5 år vilket man kan utnyttja om man skulle stöta på problem med laddaren. I laddaren sitter även en tempcensor som optimerar laddningen för omgivningstemperaturen. 

3# Promariner ProSportHD12 - För medelstora båtar

Promariner 12 och 24v laddare

ProSportHD12 är en båtladdare från det amerikanska företaget Promariner som tillverkar kvalitetsladdare till båtar med ett smart 5-stegs laddningsprogram som liknar Cteks. Laddaren laddar dina batterier med 12A laddningsström vilket gör att den klarar större batterier än vad den är specificerad för.

Laddaren är IP67-klassad vilket innebär att den kan nedsänkas i vatten under en kortare period utan att ta skada. Detta lämpar sig speciellt bra på havet där man är omgiven av vatten. Laddaren levereras även med vattentäta anslutningsstycken och förläning kan köpas till om så önskas. 

Laddaren kan ställas om till 24v laddning om man har en batteribank som kräver detta. Vid 24 volts laddning laddar den med 6A laddningsström. Det går att ladda vanliga våta blybatterier, AGM batterier och Gelébatterier med laddaren. 

Bäst batteriladdare till MC, moped & ATV

MC laddare

Till din MC, moped eller ATV är det alltid bra att ha en laddare tillgänglig eftersom den oftast endast används halvårsvis vilket gör att man lätt förstör batteriet om man inte kopplar på en smart batteriladdare som underhåller batteriet vintertid. 

MC-batterier är mindre än bilbatterier och ska därför laddas med lägre spänning. Därför är laddare till motorcykeln, mopeden och fyrhjulingen mindre än en laddare till bilen och laddar med lägre strömstyrka. Nedan har vi listat våra bäst i test batteriladdare för dessa fordon. 

#1 Ctek MXS 3.8 12v - Bästa MC-laddaren

Batteriladdare MXS 3.8

Ctek MXS 3.8 anser vi vara den bästa batteriladdaren till MC, ATVer och mopeder. Det är en smart batteriladdare som kan ladda batterier från 1,2Ah upp till 80Ah samt underhållsladda batterier upp till 130Ah vilket gör att även kan användas till bilen. 

Laddaren har ett AGM-läge som i princip är nödvändigt på en MC-laddaren idag eftersom majoriteten av batterierna som sälj till motorcyklar är av AGM-typ. AGM-läget på denna laddare än den lilla snöstjärnesymbolen.

Till laddaren medföljer krokodilklämmor samt ringkabelskor för enkel anslutning. MXS 3.8 är även försedd med en inbyggd temperaturcensor som övervakar laddningen. Laddaren säljs med 5-års garanti. 

#2 Ctek CT5 Powersport - Lithiumläge

Ctek CT5 Powersport Batteriladdare

Ctek C5 Powersport är en helautomatisk batteriladdare framtagen för laddning av batterier till mopeder, motorcyklar, ATVs, vattenskotrar med mera. Laddaren sticker ut mot de övriga genom att den har ett lithiumläge för laddning av mindre lithiumbatterier. 

Laddaren har även ett AGM-läge vilket gör den till den kompletta laddaren för motorcyklar och dylikt där det till 90% numera sitter batterier med AGM eller litiumteknik. CT5 Powersport kan ladda batterier från 1,2Ah upp till 80Ah och kan underhållsladda batterier upp till 130Ah. 

Laddaren har en inbyggd temperaturcensor som gör att den känner av omgivningstemperaturen för att optimera laddningen. Den är lätt att ansluta antingen med ringkabelskor eller medföljande krokodilklämmor. Ctek säljer laddaren med en garanti på 5 år. 

#3 Ctek XS 0.8 12v - liten, smidig och billig

Ctek XS 0,8 Batteriladdare

Ctek XS 0,8 är en enkel, smidig och billig laddare för motorcyklar, mopeder och fyrhjulingar. Det är en smart batteriladdare som samtliga laddare i Cteks sortiment.

Den laddar med 0,8A i laddningsström vilket gör att den passar utmärkt för mindre batterier. Om man skulle vara i behov av att ladda större batteri kan den underhållsladda batterier upp till 100Ah.

Med laddaren medföljer krokodilklämmor och ringkabelskor som man enkelt kan ansluta direkt på batteriet i motorcykeln och koppla på laddaren vid behov. Laddaren levereras med 5 års garanti om problem skulle uppstå. 

Batteriladdare till husvagn och husbil

Batteriladdare till husbil och husvagn

När man ska välja en batteriladdare till husbil eller husvagn är det viktigt att tänka på vilket typ av batteri man ska använda sig av. På senare år har det blivit mycket populärt att montera AGM- eller litiumbatterier i husbilar vilket gör att det kan vara bra att funktionen finns på laddaren. 

Än så länge är de vanligaste batterierna till husbilar och husvagnar AGM, gel eller underhållsfria blybatterier och då har de flesta Ctek-laddarna funktionen att ladda dessa. Men i takt med att litiumbatterier blir billigare kommer de så småningom ta över marknaden och det kan därför vara bra att laddaren även klarar den batteritypen.  

#1 Ctek MXS 10 - Bästa husbils- & husvagnsladdaren

Batteriladdare Ctek MXS 10

Ctek MXS 10 är ett utmärkt val av laddare till husbilar och husvagnar eftersom den laddar alla typer av batterier förutom lithum. Med laddaren kan man ladda AGM, gel och underhållsfria blybatterier. Med 10A laddström laddar man snabbt upp batterierna och den klarar batteribankar upp till 300Ah. 

När batterierna är fulladdade går den direkt över till underhållsladdning vilket innebär att man inte behöver att laddaren alltid kan sitta ansluten på batteribanken. Den är även gnistfri vilket innebär att du kan koppla den fel utan att det blir kortslutning. 

MXS 10 har en funktion för konstantström om man vill göra om laddaren till en strömkälla så att den lämnar 10A konstant och struntar i laddningsstegen. Det finns även ett läge för rekond om man vill rekonditionera sina urladdade batterier. Med laddaren medföljer krokodilklämmor och ringkabelskor. Den levereras även med en garanti på 5 år från Ctek.  

#2 Noco Genius 10 - Laddar även litiumbatterier

Batteriladdare Noco Genius 10

Noco Genius 10 är en laddare framtagen av den amerikanska batteriladdartillverkaren Noco. På senare år har deras produkter börjat marknadsföras flitigt på den svenska marknaden. Deras storsäljare i Sverige är deras startboostrar med integrerat litiumbatteri som gör hjälpstarten lätt och mobil.

Noco Genius 10 är en laddare som liknar Cteks MXS 10, men den har en klar fördel om man använder sig av ett litiumbatteri i husbilen eller husvagnen, eftersom den har ett litiumläge på laddaren som anpassar laddningen för den batteritypen.

Laddaren laddar med 10A vilket gör att du snabbt kan ladda upp ditt urladdade batteri och man kan ladda batterier upp till 230Ah. Med Noco genius kan man ladda Gelébatterier, AGM-batterier, blybatterier och litiumbatterier. Man kan även ladda 6 volts och 12 volts batterier. 

#3 Ctek MXS 5.0 - Mindre batteribankar

Batterilddare CTEK MXS 5.0

Ctek MXS 5.0 är en smartladdare från svenska Ctek. Det är den mest kompletta batteriladdaren och den laddare vi har med i flest bäst i test-listor av batteriladdare till olika fordon. Den är främst användbar till mindre husvagnar och husbilar eller om man inte fricampar i någon större utsträckning. 

MXS 5,0 laddar med 5A och kan således ladda batterier upp till 110Ah och kan användas som underhållsladdare åt batterier upp till 160Ah. Den kan ladda Gel-batterier, AGM-batterier och vanliga blybatterier. Det är en smart batteriladdare med inbyggd temperaturcensor som gör att man kan låta laddaren vara ansluten till batteriet utan att kontrollera den. 

Till laddaren medföljer krokodilklämmor för snabb anslutning samt ringkabelskor för fast montage. C tech lämnar 5-års garanti på MXS 5.0 där de oftast byter ut laddaren mot en ny om det skulle uppstå några problem med laddaren. MXS 5.0 har även ett recond-läge för sulfaterade batterier. 

Vanliga frågor

Varför är batteriladdning viktigt?

Om man slarvar med att laddningen av sitt batteri sulfaterar batteriet vilket innebär att batteriet tappar kapacitet och det klarar inte längre av att starta ditt fordon eller användas till förbrukningsapplikationer. 

Vart kan jag köpa en Ctek laddare?

Ctek har mängder av återförsäljare i Sverige och världen. Du kan bland annat köpa din Ctek-laddare på Clas Ohlson, Batteriexperten, Batterilagret, Jula, Mekonomen, Autoexperten med flera.  

Finns det en portabel batteriladdare?

Ctek har tagit fram en portabel batteriladdare som heter CS Free. Vi bilägare har skrivit en artikel om laddaren som ni kan läsa här.

Behöver man en speciell batteriladdare till en Volvo?

Det spelar ingen roll om du har en Volvo, Toyota, Kia, BMW eller Mercedes. En batteriladdare fungerar till samtliga bilmärken, men man ska vara uppmärksam på vilken batterityp som sitter i, om det exempelvis är ett AGM-batteri.