Vilket bilbatteri ska jag ha?

Testa dåligt bilbatteri

Det kan vara svårt att veta vilket bilbatteri man ska välja om man inte har någon kunskap om batterier till bilar eller andra fordon. Det finns några generellt sett fyra typer av batterier, men endast tre som i nuläget används i stor utsträckning till bilar. Det första är underhållsfria blybatterier, sen finns även EFB-batterier och AGM-batterier som används i allt större utsträckning till start-stopp-bilar. 

Sen finns även litiumbatterier som har blivit vanligare, men de används vanligtvis mer som förbrukningsbatterier i nuläget och inte som bilbatteri. Däremot finns det vissa bilar som använder sig av litiumbatterier och det är bland annat Porsche och BMW som har det i några av sina senaste bilar.

AGM batteri

AGM batterier har seglat upp som den vanligaste batteritypen i modernare bilar. Det beror på att modernare bilar förbrukar mer ström samtidigt som många är utrustade med start-stop funktion vilket kräver mer av batteriet.

Ett AGM batteri är likt ett vanligt blybatteri men skillnaden är att det ligger glasfibermattor mellan blyplattorna vilket gör att batteriet blir mer stryktåligt och man kan ladda ur det djupare. AGM står för “Absorbed glass mat”. 

EFB batteri

EFB batterier är en utvecklad form av AGM batteriet som är tillverkat för att göra det till ett billigare alternativ mot AGM som är betydligt dyrare än på EFB batterier och underhållsfria blybatterier. 

EFB står för “enhanced flooded battery” och är en hybrid av ett AGM batteri. Det sitter vanligtvis i start-stop bilar och även i lastbilar och bussar där det ofta är för dyrt att använda AGM tekniken. 

Underhållsfritt batteri

Underhållsfria batterier har länge suttit i bilar och har varit den ledande standarden fram till nu. Det är fortfarande många bilar som har vanliga blybatterier än idag och även där finns det stor skillnad på pris och kvalitet. 

Det finns billigare alternativ som Biltema och Jula säljer, men vi rekommenderar att man köper sitt bilbatteri av något kändare fabrikat som Varta, Global eller Banner. 

Vilket batteri passar min bil?

Om du klickar på registreringsnumret nedan kan du skriva in ditt regnummer för att få upp vilket batteri som passar till din bil.