När ska man byta ett dåligt bilbatteri?

Testa dåligt bilbatteri

Symptom på ett dåligt bilbatteri

Det är ofta dags att byta batteriet när bilen är trögstartad, något som man oftast märker när det är kallt ute. Modernare bilar brukar visa på displayen i bilen när batteriet i dåligt laddat, det är då bra att köra en längre sträcka för att ladda upp bilbatteriet eller ladda det med en batteriladdare. 

Det finns även instrument man kan inhandla för att kolla om batteriet fungerar som det ska. En batteritestare som mäter startströmmen (CCA) i batteriet kan användas för att se om batteriets kapacitet är bra.

Man kan även ladda upp batteriet med en batteriladdare och sedan prova att starta bilen. Om bilen är lättstartad efter en laddning är det oftast inte något fel på batteriet, men det kan ha tappat i kapacitet eftersom batterier blir dåliga om de under en längre tid står urladdade.  

Felsökning av dåligt bilbatteri

Vid felsökning av ett dåligt bilbatteri bör man införskaffa sig en bilbatteriladdare och en multimeter och om man vill vara riktigt säker även en batteritestare som mäter CCA-värdet i batteriet. 

Batteritestarna och laddarna kan man köpa på exempelvis Biltema, Jula, Batterilagret, Batteriexperten, Mekonomen, Autoexperten och övriga bil och batteributiker. 

Testa ett dåligt bilbatteri steg för steg

Multimeter

1. Testa batteriet med en multimeter för att se spänningen i batteriet. Gör detta efter att bilen stått still i någon dag så att batteriet inte precis har blivit laddat av generatorn. Om batteriet håller mellan 12,3 och 12,72 volt kan det räcka att ladda upp batteriet.

2. Ladda upp batteriet så att batteriet ligger på 12,72v efter att det stått orört i något dygn eller två. Om batteriet fortfarande är trögstartat är det sannolikt ett tecken på att batteriet behöver bytas. 

3. Om bilen startar lätt kan det vara en bra idé att använda batteritestare som mäter startströmmen (CCA) i batteriet. Sätt då in referensvärdet som står på batteriet exempelvis 600A i ett 60Ah batteri och testa batteriet. Om startströmmen understiger referensvärdet, exempelvis 450A är det dags att köpa ett nytt batteri. 

Tecken på att bilbatteriet är dåligt

Det vanligaste tecknet på att bilbatteriet är dåligt är när bilen verkar trögstartad. Detta är något som brukar uppmärksammas när det är kallt ute. Det beror på att batterier som står med låg spänning under en längre tid tappar i kapacitet. 

På modernare bilar brukar man se i displayen på bilen om batteriet är dåligt. Bilen brukar varna för låg batterispänning. Det kan då vara en bra idé att ladda bilbatteriet och se om bilen startar lättare efter att du laddat det. Om den fortfarande är trögstartad är det förmodligen dags att byta.

Kan man få liv i ett trasigt bilbatteri?

Det går att få liv i batterier som man kan tro är trasiga, men vanligtvis har batteriet tappat så mycket i kapacitet att batteriet inte går att rädda. Ctek, Victron, Noco med flera har en recondfunktion på sina laddare som gör att man kan få liv i gamla trasiga batterier. 

Rekondfunktionen laddar batteriet med en högre spänning som får blysulfatet som har bildats på blyplattorna när batteriet har varit dåligt laddat att släppa. Detta gör att kapaciteten i batteriet kan komma tillbaka. Du kan testa genom att köpa en Ctek-laddare MXS 5.0. 

Hur länge håller ett bilbatteri?

Hur länge ett bilbatteri håller beror väldigt mycket beroende på hur dina körvanor ser ut. Om du ofta kör korta sträckor tar batteriet mer skada eftersom det inte hinner laddas upp medan du kör bilen. Då är det inte konstigt om ett bilbatteri endast håller i 2-3 år. 

Kör man längre sträckor som kan klassas som 2 mil enkel väg bör ett bilbatteri i en modern bil i alla fall hålla i 6 år. Däremot kan det räcka att man kört några korta sträckor för att sedan åka på semester och låta bilen stå i 1-2 veckor för att upptäcka att bilen sedan inte startar. 

Vi rekommenderar att man med jämna mellanrum kollar spänningen i batteriet med hjälp av en multimeter för att se att det inte är för låg spänning. Om spänningen är under 12,4 volt är det dags att ladda batteriet för att det inte ska börja tappa kapacitet.